Harta site-ului
Ajutor
Conducerea raionului Dubăsari, oficiali din structurile centrale ale țării au participat la Marșul Păcii
Conducerea raionului Dubăsari, oficiali din structurile centrale ale țării au participat la Marșul Păcii

Fiecare început de primăvară pentru locuitorii raionului Dubăsari, în deosebi platourile Coșnița și Cocieri, are un gust amar, învăluit de amintiri dureroase, răni sufletești care încă mai dor și azi după 32 de ani de la Conflictul armat de pe Nistru. Astăzi, întru comemorarea eroilor căzuți în luptele pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, conducerea raionului Dubăsari, oficiali ai structurilor centrale, veterani ai războiului de pe Nistru, colaboratori ai administrațiilor publice locale de nivelul I și II au cinstit memoria celor căzuți pe câmpul de luptă și au manifestat recunoștință camarazilor care azi mai pot vorbi despre istoria trăită acum 32 de ani.
Se împlinesc 32 de ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru. Din noaptea de 2 martie 1992, lupte sângeroase s-au dat pe ambele maluri ale râului Nistru la Cocieri, Dubăsari şi Tighina, însă platoul de luptă de la Coşniţa a fost scena unora dintre cele mai violente încleştări armate ale conflictului pentru apărarea integrităţii Republici Moldova. În noaptea de 13 spre 14 martie 1992, moare primul erou care și-a dat viața pentru integritatea, suveranitatea și independența Republicii Moldova, Nicolae SOTNICENCO. An de an, în această zi, de la monumentul ridicat în memoria eroului pornește Marșul Păcii.  
Președintele raionului Dubăsari Sergiu Grigoriev, viceprimarul comunei Coșnița Alexei Gafeli, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian, ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros, alături de colaboratori ai administrației publice locale și raionale, reprezentanți ai Inspectoratului de poliție Dubăsari și veterani ai războiului din 1992, au depus flori și au participat la mitingul comemorativ în fața monumentului ridicat în numele eroilor căzuți în conflictual armat în 1992 „Pentru Țară, Pentru Neam”.
Din numele Guvernului Republicii Moldova, în semn de înaltă prețuire pentru patriotism, bărbăție și spiritul de sacrificiu manifestate în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, veteranii de război s-au învrednicit de Diplome de onoare.
Potrivit datelor oficiale, în 1992 au decedat 43 de cetățeni moldoveni, iar în total în crâncenul conflict de pe Nistru și-au pierdut viața 287 de persoane, circa 40 au fost date dispărute iar alte 3500 rănite.
În memoria celor care au căzut pe câmpul de luptă, mitingul a încheiat cu depunere de flori și coroane.
 Marina LUPAȘCO, specialist superior

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Conducerea raionului Dubăsari, oficiali din structurile centrale ale țării au participat la Marșul Păcii - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta